Krav til Canada eTA

Krav til Canada eTA

Hva er en elektronisk reisetillatelse (eTA)?

Canada Electronic Travel Authorization (eTA) er et krav for visumfrie utenlandske statsborgere som reiser til Canada med fly. Den gjør det enklere å komme inn i landet og er utformet for å kontrollere reisende før de ankommer for å sikre at de ikke utgjør en sikkerhetsrisiko. Tillatelsen knyttes elektronisk til passet ditt og er gyldig i fem år eller til passet ditt utløper, avhengig av hva som kommer først.

Det er viktig å merke seg at eTA kun gjelder for flyreiser; hvis du reiser inn i Canada via land- eller sjøveien (for eksempel med bil eller cruise), gjelder andre innreisekrav.

Grunnleggende krav for en eTA til Canada

 1. Gyldig pass: Du må ha et gyldig pass fra et visumfritt land. eTA-en vil være elektronisk knyttet til dette passet.
 2. Betalingsmåte: Det kreves et offentlig gebyr for å behandle eTA-søknaden, som betales med kreditt- eller debetkort.
 3. E-postadresse: Du må ha en fungerende e-postadresse for å kunne motta godkjenningsmeldingen og eventuelle oppdateringer av søknaden.
 4. Reiseopplysninger: Du kan bli bedt om å oppgi informasjon om flyreisen din og adressen du skal bo på i Canada.
 5. Helse: Du kan bli stilt noen grunnleggende helsespørsmål for å finne ut om du utgjør en medisinsk risiko.
 6. Straffeattest: eTA-søknaden kan inneholde spørsmål om straffehistorikk. Hvis du har et rulleblad, kan det ha betydning for om du er kvalifisert for en eTA.

Viktige merknader om kravene til eTA

 • Hvis du er amerikansk statsborger, trenger du ikke eTA for å fly til Canada, men du må ha med deg gyldig legitimasjon, for eksempel et gyldig amerikansk pass.
 • Personer som er fast bosatt i Canada, kan ikke søke om eTA og må vise frem gyldig Permanent Resident Card eller Permanent Resident Travel Document når de reiser til Canada.
 • Hvis du har dobbelt statsborgerskap, må du reise med passet fra det visumfrie landet du brukte da du søkte om eTA.
 • Endelig innreise avgjøres av immigrasjonsmyndighetene ved innreisehavnen.

Hvilke krav stilles til reisedokumenter for en eTA til Canada?

Følgende reisedokumenter anses ikke som pålitelige og kan ikke brukes til å reise inn i Canada:

 • pass som angivelig er utstedt av Somalia,
 • ikke-maskinlesbare pass utstedt av Tsjekkia,
 • midlertidige pass utstedt av Den sørafrikanske republikk og
 • provisoriske pass utstedt av Venezuela.

Hvor lenge er jeg velkommen i Canada som besøkende?

Grensetjenestemannen ved den kanadiske innreisehavnen (POE) avgjør hvor lenge du har lov til å oppholde deg i landet. De fleste besøkende kan oppholde seg i landet i seks måneder fra innreisedatoen, men hvis grensebetjenten kun tillater et kortere opphold, vil datoen du må forlate Canada innen stå i passet ditt.

Hvis du ønsker å bli lenger enn den perioden som er godkjent, må du søke om forlengelse minst 30 dager før du må reise.

Trenger jeg eTA eller visum for å reise til Canada?

Avhengig av hvilket land du er statsborger i, trenger du kanskje ikke visum, men du trenger sannsynligvis en eTA (Electronic Travel Authorization).

Transportselskaper, for eksempel flyselskaper, er ansvarlige for å sikre at du har alle nødvendige reisedokumenter for innreise til Canada. Hvis du ikke har disse dokumentene, inkludert eTA eller besøksvisum, kan du bli forsinket eller ikke få lov til å gå om bord.

Besøkende fra følgende land trenger ikke visum for å besøke Canada (men trenger en eTA):

Slik søker du om Canada eTA

 1. Søknad på nettet: Fyll ut eTA-søknadsskjemaet på nettet. Søknaden er en enkel nettbasert prosess som tar ca. 10 minutter å fylle ut.
 2. Person- og reiseinformasjon: Du må oppgi personlige opplysninger, passinformasjon og svare på spørsmål for å avgjøre om du er kvalifisert.
 3. Betaling av gebyr: Betal søknadsgebyret på nettet som en del av søknadsprosessen.
 4. E-postbekreftelse: I de fleste tilfeller får du en e-postbekreftelse i løpet av få minutter, men noen søknader kan ta flere dager å behandle. Gå ikke ut fra at søknaden er godkjent før du mottar en eksplisitt bekreftelse.
 5. Koblet til passet: Når eTA-en din er godkjent, kobles den elektronisk til passet du brukte i søknaden. Du må reise med dette passet.
 6. Gyldighet: En godkjent eTA er gyldig i opptil fem år, eller til passets utløpsdato, avhengig av hva som inntreffer først. Kvalifiserte søkere anbefales å søke om eTA noen uker før avreise til Canada, da det kan oppstå forsinkelser i saksbehandlingen. En godkjent eTA gir rett til flere innreiser til Canada for opphold på opptil seks måneder om gangen.

Før du søker om eTA, er det viktig å sørge for at du oppfyller alle kravene og har all nødvendig informasjon klar. Når du besøker Canada, må du alltid ha med deg gyldig reisedokumentasjon og legitimasjon for både deg selv og eventuelle barn som reiser sammen med deg.

Det er transportselskapenes, inkludert flyselskapenes, ansvar å sørge for at du har med deg all nødvendig og gyldig reisedokumentasjon. Hvis ikke, kan du bli forsinket eller ikke få lov til å gå om bord på flyet. Søknaden om eTA er vanligvis en enkel prosess, men det er alltid lurt å planlegge og være forberedt.

Kreves det fortsatt visum hvis man reiser gjennom Canada uten mellomlanding?

Hvis du er statsborger i et land som ikke har visumfritak for Canada, trenger du et transittvisum for å reise gjennom Canada uten mellomlanding eller besøk. Dette er påkrevd selv om transitten tar mindre enn 48 timer, men det koster ikke noe å søke om transittvisum. Fyll ut søknaden om besøksvisum (Temporary Resident Visa) og velg transittvisum fra listen over alternativer på skjemaet.

Hvis du har pass fra et visumfritt land, kan du søke om en eTA for å besøke Canada.

Det er ikke sikkert at du trenger verken transittvisum eller eTA hvis du reiser til eller fra USA. Hvis visse utenlandske statsborgere oppfyller bestemte krav, kan de i henhold til Transit Without Visa Program (TWOV) og China Transit Program (CTP) reise gjennom Canada på vei til og fra USA uten kanadisk transittvisum.

Personer med permanent oppholdstillatelse i Canada

Hvis du har permanent oppholdstillatelse i Canada, må du vise frem oppholdstillatelsen din når du returnerer til Canada med et kommersielt transportmiddel som fly, båt, tog eller buss. Hvis du returnerer med et privat kjøretøy, for eksempel en bil som er registrert i ditt navn, er det annen dokumentasjon som er gyldig.

Hvis du planlegger å forlate Canada av en eller annen grunn, bør du sjekke at det permanente oppholdskortet ditt ikke utløper før du kommer tilbake. De fleste kortene er gyldige i fem år, men sjekk likevel for å unngå eventuelle problemer ved grensen.

Avvisning

Noen personer som ønsker å reise til Canada, blir avvist. Slike aktiviteter som kan føre til at en potensiell søker avvises, omfatter omfattende eller nylig utført kriminell aktivitet, brudd på menneskerettighetene og deltakelse i organisert kriminalitet. Du kan også bli nektet innreise til Canada av sikkerhetsmessige, helsemessige eller økonomiske årsaker.