Bruke ArriveCAN for innreise til Canada

Redigert: Oct 12, 2022 | Tags: ArriveCAN, Opptakskrav for Canada

Nå som reise til Canada blir enklere, forbereder flere og flere reisende seg for turer til landet. Imidlertid vil selv de som besøkte Canada regelmessig før Covid-19 pandemien finne ut reisereguleringer er endret. Én av de viktigste endringene er introduksjonen av ArriveCAN, myndighetenes reiseinformasjonsapp. Hvis du planlegger en tur til Canada er det vitalt at du forstår hva ArriveCAN gjør og hvordan du bruker den for å få en uproblematisk og trygg reise.

Hvem må bruke ArriveCAN?

ArriveCAN er obligatorisk for nesten alle reisende som reiser inn i Canada. Det er imidlertid enkelte unntak, i hovedsak basert på tilgjengelighet. Hvis du er ute av stand til å bruke ArriveCAN på grunn av en funksjonshemming eller hvis landet ditt begrenser tilgangen din til appen eller nettstedet, kan du være fritatt. I lignende tilfeller, hvis tilgang til nettstedet er forstyrret for et stort område av en naturkatastrofe eller annet avbrudd, kan du være fritatt. Endelig, enkelte kategorier av reisende, så som asylsøkere eller omplasserte flyktninger, trenger ikke bruke ArriveCAN.

Du vil kanskje heller ikke behøve å bruke ArriveCAN hvis du passerer gjennom Canada på vei til et annet land. Flyreisende som ikke forlater det sikre området av flyplassen, men skal på en forbindelsesflyvning til et annet sted enn Canada, trenger ikke sende inn detaljene sine ved å bruke ArriveCAN. For de aller fleste er imidlertid ArriveCAN påkrevd.

Laste ned ArriveCAN

ArriveCAN-appen er tilgjengelig for både Android- og iOS-enheter; du kan laste den ned fra enten Google Play eller fra Apple App Store. Appen er gratis, så se opp for nettsteder som påstår at du må betale for den. ArriveCAN. ArriveCAN er tilgjengelig på engelsk, fransk og spansk.

Hvis du ikke har tilgang til en Android- eller iOS-enhet, kan du bruke ArriveCAN via nettgrensesnittet. Nettgrensesnittet kan også være nyttig hvis du bruker hjelpeteknologi som et forstørrelsesglass eller en skjermleser. Hvis du bruker Internet Explorer må du skifte til en annen nettleser siden nettversjonen av ArriveCAN ikke er kompatibel med IE.

Oppgi informasjonen din

Når du logger inn på ArriveCAN vil du bli bedt om å oppgi detaljer om deg selv og om reisen din. Du vil trenge tilgang til reisedokumentene dine, så som pass og visum. Når du har fullført den første innsendelsen din, vil du kunne lagre personlige opplysninger for hver reisende, noe som betyr at du ikke trenger å sende inn disse opplysningene på nytt neste gang du vil besøke Canada.

Du må sende inn fullstendige kontaktopplysninger for hver person som reiser på reisen. I tillegg må du oppgi årsaken til reisen din, samt detaljer for reisen din. Denne informasjonen inkluderer flyvningsdetaljene dine hvis du ankommer med fly, opprinnelseshavn og ombordstigningstidspunkt hvis du ankommer med skip og dato, tidspunkt og ankomsthavn i alle tilfeller.

Forhåndsregler for Covid-19

Hvis du er fullvaksinert mot Covid-19 vil du bli bedt om å oppgi bevis for vaksinasjonen din. For å anses som fullvaksinert må du ha mottatt et fullstendig sett av doser med én av vaksinene akseptert av de canadiske myndighetene. Du må ha mottatt den endelige dosen din minst 14 dager før du planlegger å reise inn i Canada. I tillegg må dokumentet som beviser at du er vaksinert være på enten engelsk eller fransk; hvis det ikke er det må du oppgi en sertifisert oversettelse.

Hvis du ikke er vaksinert eller hvis du har startet vaksinasjonen din men ikke fullført den, har du mer å gjøre på ArriveCAN før du reiser. Med antagelse om at du har tillatelse til å reise inn i landet – restriksjoner er mye strengere for ikke-canadiere som ikke er fullvaksinert – må du få en godkjent Cobid-19 test og laste opp resultatet på ArriveCAN. Dette kan enten være en molekylær test, så som en polymerase-kjedereaksjonstest (PDCR) eller en antigentest. I tilfelle av en antigentest må du ta testen innen én dag før flyvningen eller ankomsten din. Hvis du tar en molekylær test må du ta testen innen 72 timer før flyvningen eller ankomsten din. Det eneste unntaket til dette er hvis du tidligere har fått et positivt resultat på en molekylær test. Hvis dette skjedde mellom 10 og 180 dager før flyvningen eller ankomsten din kan du også laste opp resultatet til ArriveCAN og bruke det som bevis på en tidligere infeksjon.

Både vaksinerte og uvaksinerte reisende må laste opp en karanteneplan på ArriveCAN. Denne planen vil vanligvis ikke gjelde for deg hvis du er fullvaksinert, men du må fortsatt laste den opp tilfelle du er fritatt (hvis du for eksempel reiser til Canada for å levere vesentlige tjenester). Karanteneplanen din må vise at du har tilgang til et sted der du kan bo i 14 dager med tilgang til mat, vann og andre nødvendigheter. Du må kunne være i stand til å unngå kontakt med andre mennesker, inkludert familie og venner. Hvis du må gå i karantene vil du også bruke ArriveCAN for å rapportere når du ankommer karantenestedet ditt.

Din ArriveCAN-kvittering

Når du er ferdig med å oppgi informasjonen din vil du se en ArriveCAN-kvittering dukke opp i appen. Hvis du fullførte innsendelsen din ved bruk av nettversjonen av ArriveCAN, vil en kopi av kvitteringen bli sendt på e-post til adressen du oppga. Denne kvitteringen validerer ikke informasjonen du har oppgitt eller bekrefter at du er kvalifisert til å reise inn i Canada. Den er imidlertid fortsatt viktig som bevis på at du har sendt inn informasjonen din som påkrevd. Du må vise frem kvitteringen din til flyselskapet ditt eller annen transportør for ombordstigning. Når du ankommer i Canada må du vise kvitteringen din sammen med ditt bevis på vaksinasjon eller Covid-19 testresultater til en grensevakt. Du kan gjøre dette ved å ta en skjermdump av kvitteringen, skrive ut en kopi eller vise den digitale kvitteringen på e-posten din eller på ArriveCAN-appen.

ArriveCAN-kvitteringen din kan også bidra til å bekrefte at du er kvalifisert for vaksinert reisende-status. Se etter en bokstav ved siden av navnet ditt på kvitteringen. Hvis du ser en (A), (V) eller (I) ved siden av navnet ditt, har ArriveCAN bekreftet at du har lastet opp beviset ditt på vaksinasjon. Hvis du ikke ser denne bokstaven, men er fullvaksinert, sjekk appen igjen for å bekrefte at du har lastet opp all påkrevd dokumentasjon.

Når du har mottatt ArriveCAN-kvitteringen din kan du ikke redigere innsendingen din. Hvis du må endre detaljene din (hvis reiseplanene dine for eksempel endres), må du opprette en ny innsendelse.

Totalt bør å opprette ArriveCAN-kontoen din og fylle ut den første innsendelsen din ta deg rundt 10 til 20 minutter.

Etter at du har ankommet

Hvis du er vaksinert vil du ikke bruke ArriveCAN mye etter ankomsten din til Canada. Selv om du blir valgt ut for tilfeldig Covid-19 screening vil du ikke bruke appen til å rapportere testresultatene dine. Følg i stedet instruksjonene du mottar når du velges ut for screening. Hvis du er medlem av en gruppeinnsendelse som inkluderer uvaksinerte reisende, vil du motta varsler ment for gruppen. I tillegg, hvis du blir valgt for tilfeldig screening, vil du motta e-poster fra appen som minner deg på testen.

Hvis du er uvaksinert vil du bruke ArriveCAN under testing- og karanteneperioden din. Du vil bruke den til å laste opp daglige selvvurderinger som overvåker helsen din under karantene, samt for å rapportere at du har fullført testen du vil være påkrevd å ta på den åttende dagen av karantenen. Du vil motta varsler fra appen som ber deg om å fullføre alle disse trinnene. Daglige selvvurderinger bør ikke ta mer enn et par minutter å fullføre.

Forhåndserklæring for CBSA

Hvis du flyr inn til enten Vancouver internasjonale lufthavn eller Toronto Person internasjonale lufthavn, kan du også bruke ArriveCAN til å fylle ut din Canada Border Services Agency (CBSA)-erklæring på forhånd, og spare tid ved ankomst. Denne funksjonen er for øyeblikket kun tilgjengelig for brukere av nettversjonen av ArriveCAN, ikke appen. Det er valgfritt å bruke forhåndserklæringen for CBSA; du kan fortsatt fylle den ut ved ankomst hvis du foretrekker det.

Slette ArriveCAN

Når du har fullført reisen din, eller selv når du venter på å fullføre karanteneperioden din, kan du slette ArriveCAN-appen. Hvis du må fullføre daglige innsjekkinger må du bruke nettversjonen av ArriveCAN til å gjøre dette. Å slette appen vil ikke slette kontoen din, som du kan gjøre separat i appen eller på nettet. Hvis du imidlertid sletter kontoen din før du reiser inn i Canada vil kvitteringen din også bli slettet. Du må registrere deg igjen og sende inn informasjonen din på nytt hvis du vil reise inn i landet.

Mestre ArriveCAN

ArriveCAN-appen og nett-tjenesten er en viktig del av Canadas strategi for å kontrollere spredningen av Covid-19 mens de fortsatt holder reisende i gang gjennom nasjonens flyplasser og over grensene. Å sende inn reiseinformasjonen din på ArriveCAN før avreise tar et par ekstra minutter, men det bidrar til å sikre at opplevelsen din i grensekontrollen vil gå glatt og at du og andre kan reise trygt til Canada.