Hva er Canada NEXUS-programmet?

Redigert: aug. 07, 2023 | Tagger: Canada eTA, Opptakskrav for Canada

Hvis du ofte besøker Canada, ser du kanskje etter en måte å redusere tiden brukt ved grensekryssinger. Én måte å gjøre dette på er å benytte NEXUS-programmet. Dette felles systemet mellom USA og Canada for raskere grensekontroll forhåndsgodkjenner enkelte reisende og lar dem bruke reserverte innreisefelt ved grensekryssing via land og spesielle kiosker på flyplasser.

Å kvalifisere seg for NEXUS tar litt ekstra anstrengelse, men det kan spare deg vesentlig tid når du reiser inn I Canada eller USA, spesielt hvis du tar reisen ofte.

Hvem er kvalifisert for NEXUS

For å kunne søke om NEXUS må du være en statsborger av eller permanent bosatt i et kvalifiserende land. Dette betyr for det meste statsborgere av eller permanente bosatte i Canada eller USA, selv om meksikanske statsborgere som har Viajero Confiable-medlemskap også er kvalifisert. Voksne søkere må også betale et $ 50 (amerikanske dollar) søknadsgebyr.

NEXUS-godkjenning

Å søke om NEXUS garanterer ikke at søknaden blir akseptert. For å kunne motta ditt NEXUS.medlemskap vil du gå gjennom en immigrasjonsstatuskontroll og sikkerhetsscreening. Når denne er fullført vil du bli intervjuet av både Canada Border Services Agency (CBSA) og US Customs and Border Protection (CBP). Hvis denne fasen av søknaden er vellykket, vil du motta NEXUS-kortet ditt.

Fornye NEXUS-kortet ditt

NEXUS-kortet ditt er gyldig i fem år fra utstedelsesdatoen. Fornyelsesprosessen begynner omtrent seks måneder før utløp og kan involvere å bli utvalg for et nytt intervju.

Bruke NEXUS-kortet ditt

Når du har fått utstedt kortet ditt kan du bruke det for innreise til Canada (eller USA) med fly, via land eller med skip. Denne artikkelen dekker å bruke NEXUS-kortet ditt for å reise til Canada; prosedyrer for innreise til USA er lignende, men ikke identiske. Du må aktivere NEXUS-kortet ditt på nett før du reiser til Canada.

Innreise til Canada med fly

Du kan bruke NEXUS-kortet ditt når du flyr til Canada så lenge du ankommer til en deltakende flyplass. De nøyaktige NEXUS-tjenestene varierer noe fra flyplass til flyplass. De vanligste er kiosker for ansiktsgjenkjenning. Disse selvbetjeningskioskene er tilgjengelige på:

  • Billy Bishop Toronto City Airport
  • Calgary International Airport
  • Edmonton International Airport
  • Halifax Stanfield International Airport
  • Montreal-Trudeau International Airport
  • Ottawa Macdonald-Cartier International Airport
  • Toronto Pearson International Airport
  • Vancouver International Airport

I tillegg kan du finne NEXUS eGater på Toronto Pears International Airport i terminal 1 samt på Winnipeg James Armstrong Richardson International Airport.

Disse kioskene og eGatene lar deg bekrefte identiteten din ved å bruke en selvbetjeningsprosess. Kiosken eller eGaten vil ta bildet ditto g utstede en skriftlig kvttering som du kan ta med det inn i tollkontrollen. Den første gangen du bruker en NEXUS-kiosk eller eGate må du skanne passet ditt for å verifisere identiteten din. Hvis kiosken eller eGaten ikke fungerer, kan du bruke skranken for spesialtjenester som et alternativ.

Hvis du bærer med deg mer enn $ 10 000 (kanadiske dollar) i kontanter eller monetære instrumenter, kan du ikke bruke en NEXUS-kiosk eller en eGate.

Flyreise og eTA

Hvis du er permanent bosatt i USA eller meksikansk statsborger må du søke om en eTA på forhånd. På grunn av at eTA behandlingstider kan variere, er det best å søke om din eTA før du bestiller flyvningen din. Å være et NEXUS-medlem unntar deg ikke fra kravet om å søke om en eTA. Det er kun amerikanske statsborgere og canadiske statsborgere som ikke trenger å søke om en eTA.

Innreise til Canada med skip

Hvis du ankommer Canada om bord et marinefartøy, kan du få tilgang til NEXUS-tjenester på mer enn 400 steder. Minst 30 minutter, men mindre enn fire timer før du ankommer, må skipslederen (det vil si kapteinen, eieren eller annen person som har ansvar for fartøyet) tinge NEXUS Telephone Reporting Centre (TRC) for å identifisere fartøyet og oppgi et tidspunkt og et sted for ankomst. Skipslederen må også oppgi navene og annen informasjon for alle NEXUS-medlemmer om bord. Det er også skipslederens ansvar å sørge for at alle NEXUS-passasjerer har all nødvendig reisedokumentasjon. Når dette er gjort vil TRC utstede et rapportnummer, som den rapporterende lederen kan oppgi til grensekontrollører.

For å kunne bruke NEXUS-prosedyrer ved ankomst til Canada med skip må alle passasjerene på fartøyet være NEXUS-medlemmer.

Reise til havs og eTA

Ulikt reise med fly, krever Canada ikke en eTA for reise til havs for hverken permanente bosatte i USA eller meksikanske statsborgere. Hvis du er permanent bosatt i USA eller en meksikansk statsborger vil du imidlertid måtte oppgi dokumentasjon for å bevise din status. Dette betyr et pass for en meksikansk statsborger eller et pass og et Green Card for en permanent bosatt i USA.

Innreise til Canada over land

21 grensekryssinger over land inn i Canada har NEXUS-filer. For å reise inn i Canada ved bruk av én av disse kryssingene, kjør inn i den designerte filen og opp til kortleseren. Hold NEXUS-kortet ditt opp til nærhetsleseren og fortsetter deretter til boden, der en grensetjenesteoffiser vil utføre en visuell inspeksjon. Du kan bli spurt om å flytte deg inn i inspeksjonsområdet; ellers kan du fortsette inn i Canada.

Hvis du bor i Canada kan du bruke et Traveller Declaration Card (TDC) for å deklarere eventuelle varer du bringer med deg og betale skatter eller avgifter du skylder. Bare fyll ut kortet, inkludert kredittkortinformasjonen din hvis nødvendig og slipp det i en sikker boks plassert nær grensetjenesteboden. Kortet ditt vil bli belastet for eventuelt beløp skyldt.

Som med andre former for grensekryssing med NEXUS, gjelder noen restriksjoner for innreise i Canada over land med NEXUS-kortet ditt. Du må deklarere alle kontrollerte eller begrensede elementer eller alle elementer hvis verdi overskrider dine personlige kvoter. I tillegg kan du ikke bruke NEXUS-filen hvis noen i kjøretøyet ditt ikke er et NEXUS-medlem. Hvis du har passasjerer som ikke er NEXUS-medlemmer, bruk de vanlige innreisefilene.

Innreise over land og eTA

Innreise til Canada over land er likt det å reise inn i landet via skip; du trenger ikke søke om en eTA før du gjør dette. På liknende vis, hvis du har permanent oppholdstillatelse i USA eller meksikansk statsborger, må du ta med deg passet ditt (og Green Card, der aktuelt) som bevis på at at du har oppholdstillatelse eller er statsborger.

Å reise med kjæledyr

Du kan ta med deg de fleste kjæledyr når du reiser inn i Canada ved bruk av NEXUS. Du må ta med deg bevis på dyrets rabiesvaksinasjon, som klart må identifisere dyret og den benyttede vaksinen, sammen med serienummeret og utløpsdatoen. Hunder og katter yngre enn tre måneder trenger ikke vaksinasjonssertifikater.

Du kan ikke ta med deg kjæledyr-fugler eller dyr som er begrenset gjennom en NEXUS-fil eller -kiosk. I tillegg regnes ikke dyr som bringes inn for kommersielle formål, så som avl, som kjæledyr og er derfor ikke tillatt i NEXUS-filer.

NEXUS-fordeler

Å søke om et NEXUS-kort og gjøre det kjent med de relevante forskriftene kan ta litt ekstra tid, men besparelsene i tid ved grensekryssinger kan være vesentlige. Hvis du reiser regelmessig til Canada fra USA er et NEXUS-medlemskap en flott måte å gjøre grensekryssingsopplevelsen din raskere på.