Krav for COVID-19 vaksinerte reisende

Redigert: nov. 13, 2022 | Tagger: Canada Visa, COVID-19, Canada eTA

Med nye reiseregler for passasjerer som er vaksinert mot Covid-19 er det enklere å besøke Canada enn det har vært på noe punkt siden starten på pandemien. Det er allikevel regler som må følges, så hvis du planlegger å reise til Canada, sørg for at du har gjort alt du trenger å gjøre. Du må kunne vise canadiske myndigheter at du er vaksinert og testet, samt demonstrere at du kan gå trygt i karantene hvis du trenger det. Unnlatelse av å oppgi denne informasjonen kan føre til forsinkelser eller til og med hindre deg i å gå om bord flyvningen din eller reise inn i Canada. For å sikre en glatt og trygg reise, sørg for at du kjenner til reglene som gjelder for vaksinerte internasjonale reisende til Canada.

Hvem er en vaksinert reisende?

Canadas nye reiseregler gjelder for personer som er vaksinert. Men én dose betyr ikke at du automatisk er kvalifisert for disse unntakene. For å oppfylle kravene, må du ha fullført en full runge med doser for én av åtte vaksiner anerkjent av de canadiske myndighetene. Disse vaksinene er:

 • AstraZeneca/COVISHIELD
 • Bharat Biotech
 • Janssen/Johnson & Johnson
 • Moderna
 • Novavax
 • Pfizer-BioNTech
 • Sinopharm BIBP
 • Sinovac

Du kan enten ha mottatt to doser av den samme vaksinen eller én dose hver seg av to forskjellige vaksiner; begge er akseptable. Hvis du mottok Janssen/Johnson & Johnson vaksinen, kan du også bare ha mottatt én dose. Dette er den eneste vaksinen der en enkelt dose kan kvalifisere deg som en vaksinert reisende.

Datoen for vaksinasjonen din spiller også en rolle i å avgjøre din vaksinert reisende-status. Du må ha mottatt din endelige dose minst 14 dager før flyvningen din har avreise (eller før datoen for din ankomst i Canada, hvis du reiser over land eller med skip).

Bevise vaksinasjonsstatusen din

For å kunne demonstrere at du har mottatt de påkrevde dosene, trenger du vaksinasjonsbevis. Hvis det originale dokumentet ikke er på engelsk eller fransk, vil du trenge en sertifisert oversettelse til ett av disse språkene. Oversettelsen må være stemplet av eller bære medlemsnummeret til en profesjonell oversetterforening. Når du reiser må du ta med deg både det originale dokumentet og oversettelse; oppbevar dem sammen.

Bruke ArriveCAN

Som alle reisende til Canada, må vaksinerte reisende registrere sine personlige og reiseopplysninger ved å bruke ArriveCAN. Denne mobilappen er tilgjengelig for Android- og iOS-enheter fra Google Play eller App Store. Hvis du ikke har tilgang til en Android- eller iOS-enhet, eller hvis du trenger hjelpeteknologi så som en skjermleser, kan du bruke nettversjonen av ArriveCAN. Arrive CAN er tilgjengelig på engelsk, fransk eller spansk.

Det er et lite antall unntak for reisende som ikke er i stand til å bruke ArriveCAN. Hvis en funksjonshemming for eksempel hindrer deg fra å bruke appen, eller hvis du reiser fra et område der appen ikke er tilgjengelig som et resultat av sensur fra myndigheter eller mangel på tilgang til Internett, kan du være unntatt. På lignende måte kan asylsøkere og flyktninger være unntatt fra ArriveCAN-kravet. De fleste reisende vil imidlertid måtte sende inn reisedetaljene sine ved å bruke ArriveCAN.

Når du oppretter en ArriveCAN-konto, vil du bli bedt om å sende inn dine personlige og reisedetaljer. Dette må skje innen 72 timer før din ankomst i Canada. Du må også oppgi bevis på karanteneplanen din, selv om fullvaksinerte reisende typisk ikke trenger å gå i karantene ved ankomst. Planen er fortsatt påkrevd både fordi den kan være nødvendig i tilfelle av en positiv test under screening og fordi din kvalifikasjon for unntak som fullvaksinert kun vil bli avgjort når du ankommer.

Når du har fullført din ArriveCAN-innsending, vil du motta en kvittering, enten via appen eller via e-post hvis du bruker nettversjonen. Sørg for at du sjekker kvitteringen for en bokstav ved siden av navnet ditt. Hvis du ser en (I), (V) eller (A), har ArriveCAN registrert vaksinasjonsstatusen din.

Å reise med uvaksinerte barn

Selv om du er vaksinert, kan det være at du reiser med barn som er for unge til å ha mottatt vaksinedosene sine. Alle uvaksinerte barn som reiser med deg må oppgi bevis på en Covid-19 test før de går om bord i et fly eller før ankomst i Canada ved reise via land eller skip. De akseptable testene for reise er:

 • en negativ antigen-test innen 24 timer før reise
 • en negativ molekylær test innen 72 timer innen før reise
 • en positiv molekylær test mer enn 10, men færre enn 180 dager før reise.

Ved grensen

Når du ankommer til Canada må du kunne gi grensekontrollører bevis på at du har tillatelse til å reise inn i landet. Du bør være forberedt på å vise din ArriveCAN-kvittering, samt vaksinasjonsbeviset ditt. Dette kan være et originalt dokument eller en papirkopi; digitale kopier aksepteres ikke Du vil også trenge testresultatene for eventuelle uvaksinerte barn som reiser sammen med deg. Du må være i stand tll å dokumentere karanteneplanen din og reisedokumentene du viser frem, så som pass or visum, må matche de du sendte inn via ArriveCAN.

Screening etter ankomst

Covid-19 testing etter ankomst i landet var på et tidspunkt obligatorisk for alle reisende. Etter endringer i reiserestriksjoner, vil de fleste vaksinerte reisende ikke lenger måtte gå gjennom denne prosessen. Enkelte vaksinerte reisende er imidlertid fortsatt påkrevd å ta tester som del av en tilfeldig screeningprosess.

Når du ankommer den canadiske grensen, kan en grensekontrollør fortelle deg at du har blitt valgt ut for tilfeldig testing. Hvis du har et uvaksinert barn eldre enn 5 år som reiser sammen med deg, vil de også måtte bli testet. Denne testen kan gjøres at en testtjeneste på flyplassen eller du kan alternativt motta et hjemmetestsett å ta med deg. Hvis du reiser inn i landet via landegrensen med USA vil du alltid bli gitt et vattpinnesett.

Hvis du tar testen din på et testanlegg på flyplassen bør du motta resultatene din innen omtrent 72 timer. Hvis du mottar et hjemmetestsett, ta testen innen 24 timer, og følg de inkluderte instruksjonene. Du bør motta resultatene dine innen fire til syv dager.

Hvis du ankommer Canada med fly, kan du registrere deg på forhånd med testleverandørene på 16 canadiske flyplasser. Testleverandørene på flyplassene i Montreal og Quebec krever ikke forhåndsregistrering, men hvis du reiser gjennom en annen flyplass, kan du spare tid ved å forhåndsregistrere deg med testleverandøren der. Når du registrerer deg, sørg for at du bruker den samme e-postadressen du brukte da du opprettet ArriveCAN-kontoen din.

Hvis du flyr inn til flyplassene i Abbotsford, Kelowna, Regina, Saskatoon, Vancouver eller Victoria er testleverandøren din LifeLabs. Hvis destinasjonen din er flyplassene i Calgary, Edmonton, Halifax, Hamilton, Ottawa, St John's, Waterloo, Billy Bishop Toronto City, eller Toronto Pearson er testleverandøren din Switch Health. Endelig er Dynacare testleverandøren for Winnipeg lufthavn.

Selv om det kan ta et par dager før du mottar resultatene dine fra testingen etter ankomst, trenger du ikke selv-isolere deg mens du venter på dem, så lenge du ikke har noen symptomer. Du trenger kun å isolere deg hvis testen kommer positiv tilbake. Hvis du mottar et positivt testresultat må du isolere deg i 10 dager; i tillegg vil uvaksinerte barn som reiser med deg måtte isolere seg i 14 dager selv om de ikke tester positivt selv. Denne utvidede isolasjonsperioden reflekterer den høyere risikoen for infeksjon for uvaksinerte reisende.

Offentlige helsetiltak

Selv om du tester negativt for Covid-19 og ikke viser noen symptomer, må du følge noen enkle retningslinjer for offentlig helse mens du er i Canada. I de første 14 dagene av oppholdet ditt må du ha på deg en ansiktsmaske på offentlige steder. I samme periode bør du også opprettholde et arkiv over stedene du besøker og personene du kommer i nærkontakt med. Du må også bevare papirkopier av vaksinasjonsbeviset ditt og testen du tok før du kom til Canada i den 14-dagers perioden.

Uavhengig av hvor lenge du oppholder deg i Canada må du alltid følge lokale instruksjoner for offentlig helse og være bevisst på symptomer på Covid-19 infeksjon. Lokale retningslinjer kan noen ganger være forskjellige fra de føderale, så vær på utkikk etter informasjon om retningslinjer fra myndigheter i byen eller provinsen. Der det er to regler som kan gjelde for en situasjon, sett alltid sikkerheten først ved å velge det strengere alternativet.

Endrende regler

Ettersom coronavirussituasjonen endres vil reguleringene som styrer reise endres for å reflektere den. For å sørge for at du har gjort alt du trenger å gjøre for å kunne reise og for å sørge for at du ikke gjør noe du ikke trenger å gjøre, hold deg oppdatert på reglene som styrer innreise til Canada og vær på utkikk etter oppdateringer.

Få riktig reiseautorisasjon for Canada

Hvis du har pass fra et land som er berettiget for kanadisk eTA, som Storbritannia, Irland, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Danmark, sverige, Norge eller mange andre eTA-berettigede land, må du få godkjent eTA før turisme-, forretnings- eller medisinske besøk til Canada. Begynn på søknaden, eller gå til eTA-kravene for å lære mer om Canadas eTA

Søk om kanadisk eTA